Steroid Nedir?
Androjen Anabolik Steroid Dosyası – 1 – Steroid Nedir?
İçindekiler
Steroid Nedir?
Anabolik steroidler ya da teknik adıyla androjen anabolik steroidler (AAS) veya halk diliyle steroidler, vücutta »testosteron veya daha etkin formu olan »dihidrotestosteron (temel erkeklik »hormonları) etkilerini taklit eden ilaçlardır.
Bu ilaçlar hücrelerde »protein sentezini arttırarak dokuların gelişimini uyarırlar. Etkileri özellikle kas dokusunda belirgindir.
Anabolik steroidler ilk kez 1930’larda bulunmuş ve sentezlenmiştir. Günümüzde halen kemik gelişimi, erkek ergenliğini uyarmak, kanser ve AIDS gibi kronik hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Bunların dışında çok geniş bir kullanım alanları mevcuttur. Ayrıca vücut gelişimi ve atletik performansın arttırılması gibi medikal olmayan durumlar için de kötüye kullanımı vardır.
Anabolik steroidler ile ilgili senelerdir süregelen bir tartışma söz konusudur.
Vücut geliştirme sporu ile uğraşanlar dışında bazı çok ünlü atletler, futbolcular, basketbolcular, yüzücüler vs de bu grup ilaçlardan faydalanmışlardır.
Seneler içerisinde bu ilaçların haksız rekabete yol açtığı bildirilmiş ve insan sağlığına olan zararları da göz önünde bulundurularak doping ilaç olarak kabul edilip yasaklılar listesine eklenmiştir.
Bu nedenden dolayı profesyonel sporcuların bu maddeleri kullanması minimalize edilse de, amatör çapta özellikle vücut geliştirme ile uğraşanlar engellenememiştir.
AAS’lerin bazı çeşitleri kimi hastalıkların medikal tedavinde kullanıldığı için bunların eczanelerden temini zor olmamaktadır. Bu durum AAS’lerin kullanım kolaylığını arttırmaktadır.
Androjen Anabolik Steroid’ler hem anabolik hem de androjenik etkiye sahip moleküllerdir ve bu oran molekülden moleküle değişmektedir.
Yan etkiler androjenik etkilere bağlı olacağından ideal bir AAS’de bu oranın anabolik etki lehine olması istenir. AAS ile ilgili bir takım genel bilgiler vardır, bunları irdeleyecek olursak:
Sterod Nasıl Kullanılır?
-
Ağızdan alınırlar veya kas içine enjekte edilirler, asla damar içine enjekte edilmezler.
-
Anabolik steroidler sıklıkla bir başka ajanla birlikte, aynı anda kullanılmaktadır, buna ‘yükleme’ ya da ‘istif’ denir.
-
Genellikle, kullanım dönemi ve bunu izleyen çekilme (abstinens) döneminden oluşan bir kısır döngü şeklinde tablo oluşmaktadır. (cycle ve post cycle)
-
Çekilme döneminde (post cycle) (siklus sonrası) de hormonal dengeyi korumak Androjen Anabolik Steroid kesilmesine bağlı olabilecek yan etkileri azaltmak için bazı ilaçları kullanmak gerekmektedir (post cycle therapy) (PCT).
-
O kadar çok sahteleri ve taklitleri yapılmıştır ki hangilerinin gerçek olduğunu söyleyebilmek çok zordur.
-
Ester formları çıkarılmıştır, bunun nedeni etki sürelerini uzatmaktır, ester eklenmesi steroidin suda çözünülürlüğünü azaltır ve yağdaki çözünülürlüğünü arttırır, esterleştirilmiş molekül enjekte edildiği zaman kas dokusunda bir depozit oluşur ve yavaş yavaş kana karışır. Ester zinciri ne kadar büyükse yağda çözünülülük de o kadar fazladır ve depozitin kana karışması o kadar uzun sürer.
-
Oral formlar enjeksiyona kıyasla karaciğere daha toksik etki gösterir.
Steroid’in Etkileri Nelerdir?
-
Hızlı kas gelişimi sağlar (kortizolu bloke eder ve protein sentezini arttıran RNA’yı arttırır)
-
Yüksek düzeyde dayanıklılık ve güç artışı sağlar.
-
Yağ yakımına yardımcı olur.
Steroid’in Yan Etkileri Nelerdir?
-
Vücutta su ve tuz tutar- elektrolit dengesi bozulur, ‘aydede yüzü’ oluşur, tedavisinde idrar söktürücü kullanmak gerekebilir fakat bu ilaçlar da böbreğe zarar verir.
-
Erkeklerde kadınsı özellikler oluşturur- göğüs uçları sivrilerek büyür, bu duruma ‘jinekomasti’ denir, tedavisinde tamoksifen kullanılır, bu ilaç öyle güçlüdür kü meme kanseri tedavisinde kullanılmaktadır. (yani Steroid kullanan bir insan istemeden de olsa kanser tedavisinde kullanılan bir ilacı vücuduna alması gerekebilir)
-
Derideki degişiklikler- yaygın sivilce (akne) oluşumu ve derinin elastik yapısını kaybetmesi olur.
-
Psikolojik ve ruhsal değişimler- Agresyon ve anksiyetede artış olur, bazen psikoza bile yol açabilir.
-
Mide ve sindirim sistemi problemleri- İshal (diyare) ve karın ağrısı olur.
-
Saç dökülmesi ve kellik
-
Kardiovasküler etkilenmeler- Kolesterol, trigliserid artar, LDL (kötü huylu kolesterol) artarken, HDL (iyi huylu kolesterol) azalır, damarlarda tıkanma ve kalp krizi riskinde artış olur.
-
Kadınlarda erkeklik belirtileri- Sivilce, vücutta erkeksi kıllanma, saç dökülmesi, vücuttaki kasların erkeksi görünümü, ses kalınlaşması ve boğukluğu, klitoris büyümesi ve daha birçok erkeksi belirtiler oluşur. Kadın vücudu erkeğinkine göre bu ilaçlardan daha çok etki ve tepki görmektedir. Kadınların libido artışı sinir ve agresifliliği arttırır. Hamileliğe yakin zamanlardaki kullanım ise, doğacak çocukta genetik bozukluklara yol açar.
-
Büyüme problemi- Henüz gelişmesi tamamlanmamış genç sporcular kullanırsa, kemik büyümelerine ve oransız gelişmelere yol açar. Özellikle, kemiklerin uç kısmındaki yumuşak dokularda büyüme olur. Yüz hatları sivrileşir.
-
Prostat büyümesi ve kanseri
-
Yüksek tansiyon- Birçok steroid özellikle vücutta tuz ve su tuttuğundan yüksek tansiyona yol açar. Bu genetik tansiyon sorunu olanlarda, artışı daha da körükler.
-
Kalp büyümesi
-
Böbreklere zararlı etkisi- Böbrekler steroid kullanımlarında büyük yük altına girmektedir. Bunun en önemli sebebi vücutta ve karaciğerde biriken toksit artıkların böbrekler kanalıyla atılmasıdır. Ayrıca yüksek tansiyon, vücutta su ve tuz birikmesi veya su kaybı böbreklere zararlı etki yaparak harabiyete neden olurlar. Su atici ilaçlar ise, böbreklerdeki havuzcukların kuruyarak yapışmasına ve böbrek harabiyetine sebep olur. Böbrek tümörlerinin oluşmasını veya artmasını körükler. İdrar koyu ve bulanık renk alır.
-
Karaciğere zararlı etkisi- Androjen Anabolik Steroid kullanımı sebebiyle en sık görülen karaciğer problemi kolestazdır (Kolestaz safra akışında azalmaya verilen isimdir ve genelde karaciğerdeki safra kanallarının tıkanması sebebiyle ortaya çıkar. Safra tuzları ve bilirubin hazım sistemi yoluyla atılamadığı için karaciğer ve dolaşımda birikir. Karaciğer iltihabı ve inflamasyon görülebilir (hepatit). Kolestaz belirtileri yemek yeme isteğinin kaybolması (anoreksi), halsizlik, mide bulantısı, kusma, üst karın ağrısı ve kaşıntı olabilir. Dışkı kil renginde ve idrar da koyu renkte olabilir. Deride ve gözlerde sararma oluşabilir. İleri safhalarda karaciğer dokusu ciddi hasar görür. Bunlara ek olarak bazı vakalarda karaciğer kanseri oluştuğu görülmüştür.
-
Diğer zararlı etkiler- Steroidlerin diğer yan etkilerini ise özetle; baş ağrısı, bulantı, bırakınca ani kuvvet kayıpları, vücudun taşıyabileceği yükten fazlasını kaldırmak suretiyle çeşitli adale ve tendon sakatlıkları, genetik yapı bozuklukları ve iğneler yapılırken oluşacak problemler olarak sıralayabiliriz.
Yazının Devamı
Category: Steroidler
Tags: AAS, Anabolik Steroid, Anabolik Steroidler, Androjen, Androjen Anabolik Steroid, hormon, Steroid, Steroid Çeşitleri, Steroid fiyatları, Steroid Hapları, Steroid hormonu, Steroid ilaçlar, Steroid kullananlar, Steroid nasıl kullanılır, Steroid nerede satılır, Steroid yan etkileri, Steroid zararları
Emeginize kaleminize saglik hocam,degerli arastirmlariniz bilgilendirmeleriniz icin sonsuz tesekkurler…
Yararlarından çok zararları var gibi. piyasadaki ürünlerde ne sattıkları ne satacakları muamma. düzgün beslenip bu steroidlere hiç bulaşmamak daha iyi bilgilendirme için teşekkürler hocam