Deadlift Nedir?
Deadlift hareketi; kollar tamamen sarkık konumdayken yerdeki barbell’i üst bacak seviyesine kaldırmak suretiyle yapılan, birden çok kas grubunu aynı anda çalıştıran oldukça faydalı, birincil olarak sırt, ikincil olarak bacak ve kalça egzersizdir.
Sakatlanma riski düzgün formda ve uygun ağırlıkta yapıldığında neredeyse yoktur.
Aksine zamanla bel ve sırtınızın daha da güçlenmesini sağlar ve ileride oluşabilecek sakatlıklara karşı sizi korur.
Bu hareket yani yerden bir ağırlığı kaldırma hareketi doğamızda vardır.
Devamlı yere eğilir ve bir şeyler kaldırırız. Belimizi destekleyen kaslar ne kadar güçlenirse sakatlanma ve bel fıtığı riski bir o kadar azalacaktır.
Deadlift Nasıl Yapılır?
Uygun ağırlıkları taktığınız barbell’i ayaklarınızın ucuna alın. Ayaklarınız omuz genişliğiniz kadar açık olsun ve parmak uçlarınız tam karşıya baksın.
Barbell alt bacaktaki kaval kemiğinize temas edecek kadar yakın olmalı. Bu pozisyonda alt bacağınız yere mümkün olduğunca dik, üst bacağınız yere 45 derece açıda olmalı.
Üst gövdeniz ise yere eğik ve üst bacağa 90 derece açıyı tamamlamalı. Bel – Sırt – Enseniz ise düz bir çizgi halinde olmalı.
Evet biraz karışık oldu. Görselle anlatmak daha iyi olacak.
Gördüğünüz üzere mükemmele en yakın form bu. İlk seferde bu formu tutturmanız zor olabilir ama zaman içerisinde buna alışacaksınız. Düşük ağırlıklar düzgün forma girmenizi mümkün kılacaktır.Şimdi sıra tutuş pozisyonuna geldi. Tutuş anında kollarınız mutlaka tam salık vaziyette ve yere tam olarak dik pozisyonda olmalı. Dirseklerinizi kesinlikle kırmayın.
Elleriniz arasındaki açıklık ise kaldırış anında kollarınızın bacaklarınıza sürtmeyeceği bir mesafede olmalı. Bu hareket için iki çeşit kavrama yönteminden birini kullanabilirsiniz.
Soldaki normal tutuş sağdaki ise mixed grip. Benim tercihim bu zamana kadar hep mixed gripten yana oldu. Kaldırış anında daha az ağırlığı bırakma hissi duydum ve ellerim pek fazla acımadı. Nasır oluşumu ise maalesef her ikisinde de aynı. Mutlaka her iki tutuş şeklini deneyin ve size uygun olana kendiniz karar verin.Vücut pozisyonumuzu ve tutuş şeklimizi ayarladık ve sıra geldi ağırlığı kaldırmaya. Nefes alın ve ardından nefes vererek ağırlığı orta hızda yukarı doğru çekmeye başlayın. Yukarı doğru kalkarken bel – sırt – ense doğrultusunu bozmayın.
Son noktaya geldiğinizde vücudunuz yere tam dik bir pozisyonda olacak. Genellikle yapılan hata son noktaya geldiğinde vücudu geriye doğru esnetmektir. Bunun bir faydası yoktur. Göğsü ve kalçayı negatif olarak çalıştırmak, bel omurlarını korumaktan daha önemli değildir. Kısacası üst vücut yere tam dik pozisyona geldiğinde kaldırış bitmiş demektir.
Nefes alarak orta hızda başlangıç pozisyonunuza dönün. Nefes vererek tekrar kaldırın. Tekrar sayısı kadar yapıp setinizi tamamlayın. Deadlift egzersizi için 4 set 10 tekrar uygun olacaktır.
Deadlift Nereyi Çalıştırır?
Sırt Kasları: Egzersiz anında sırt kasları ağırlığı yukarı çekebilmek için ilk sırada çalışırlar. Deadlift hareketinin başlıca çalıstırdığı kas grubu sırt kaslarıdır.
Lattisimus dorsi : Kanat kası. Bel ve orta omur arasından başlar alt kısmı leğen kemiğinin üst kısmını (Ilium) kapatır ve oradan üst kol kemiğinin (Humerus) üst iç kısmına bağlanır.
Teres major : Kürek kemiğini üst kola bağlayan kas.
Spinalis thoracis : Omurgayı destekleyen ve boylamasına giden kaslar.
Iliocostalis : Omurgada arka kaburgaların üst kısmına kadar uzanır.
Serratus posterior inferior : Omurgadan arka kaburgaların alt kısmına kadar uzanır.
Quadratus lumborum : Leğen kemiğinden başlar, alt omurgayı ve arka en alt kaburgaya uzanır
Rohomboid major : Orta – üst omurgandan kürek kemiğine uzanır.
Rohomboid minor : Üst omurgadan kürek kemiğine uzanır.
Trapezius : Orta omurga ve ense omurgası arasından başlar ve kürek kemiği ve köprücük kemiğine bağlanır.
Splenius capitis : Orta – Üst arası omurgadan başlar ve kafatasının alt kısmına bağlanır.
Serratus posterior superior : Ensenin alt bitiminden omurgaya tutunarak başlar ve kaburga üst arka tarafa bağlanır.
Levator scapulae : Kürek kemiğinin iç kısmından omurganın en üst kısmına bağlanır.
Quadriceps – Ön Bacak Kasları
Rectus femoris : İlium leğen kemiğinin ön kısmından başlar, Patella diz kapağının üst orta bağlanır.
Vastus lateralis : Femur üst bacak kemiğinin üst dış (vücuda göre) kısmından başlar, Patella diz kapağının üst dış kısmına bağlanır.
Vastus medialis : Femur kemiğinin üst iç kısmından başlar, Patella diz kapağının üst iç kısmına bağlanır.
Vastus intermedius : Femur kemiğinin üst orta kısmından başlar, Patella diz kapağının üst iç kısmına bağlanır. Rectus femoris’in altındadır.
“Yukarıdaki dörtlü kas grubu, ağırlığı yerden çekiş anında concentric contraction (kasboyunun kısalarak) olarak çalışır.”
Hamstrings – Arka Bacak Kasları
Biceps femoris : Arka bacak kasıdır. İschum kalça kemiğinden başlar ve Fibula alt bacak kemiğinin üst dış kısmına bağlanır.
Semitendinosus : Arka bacak kasıdır. İschum kalça kemiğinden başlar ve Tibia alt bacak kemiğinin üst iç kısmına bağlanır. (Alt bacak kemiği iki parçadan oluşur : Tibia ve Fibula)
Semimembranossus : Arka bacak kasıdırdır. Biceps femoris ve Semitendinosus kaslarının altında bulunur. İschum kaçla kemiğinden başlar ve Tibia alt bacak kemiğinin üst iç kısmına bağlanır. (Burada belirttiğim iç ve dış kısımlar vücudun iç kısmı ve vücudun dış kısmıdır)
“Bu üçlü arka bacak kas grubu ise ağırlığı salış anı yavaş yapılırsa etkili bir şekilde çalışacaklardır.”
Calves – Kalf Kasları
Gastrocnemiustriceps suare: Alt bacakta bulunan kalf kaslarıdır. Üst bacak Femur kemiğinden başlayıp Achilles yani aşil tendonuna bağlanırlar. İki parçadan oluşur.
“Ağırlık altında bulunduklarımüddetçe izometrik (kas boyu sabit kalarak) olarak çalışacaklardır.”
Glutes – Kalça Kasları
Gluteus maximus – Gluteus medius – Gluteus minimus : Kalça kasları
Priformis – Superior gemellus – Obturator internus – Inferior gemellus – Quadratus femoris: Kalça eklemlerini (Ilium, Iscihum, Sacrum), Femur kemiğine (üst bacak ucu) bağlayan kaslar.
Deadlift Varyasyonları
»Sumo Deadlift : İsminden de anlaşılacağı üzere ayaklar bir sumo güreşçisi gibi açılarak yapılır. Kalça, ön bacak ve iç bacak kaslarına yoğunlaşır.
Dumbbell Sumo Deadlift – Kettlebel Sumo Deadlift : Sumo deadliftin dumbbell / kettlebell ile yapılanıdır. Acemilik çekenler dumbbell / kettlebell ile başlayıp daha sonra barbell’e geçebilirler. Yine aynı şekilde kalça, ön bacak ve iç bacak kaslarına yoğunlaşır.
»Barbell Stiff Leg Deadlift – Romanian Deadlift – Straight Leg Deadlift : Ayakları kırmadan yapılır ve kalça ve arka bacak kaslarına yoğunlaşır.
Dumbbell Stiff Leg Deadlift : Ayakları kırmadan dumbbell’lar ile yapılır ve yine aynı şekilde kalça ve arka bacak kaslarına yoğunlaşır.
Hex Bar / Trap Bar Deadlifts : Trap bar ya da Hex bar denilen özel bir aparatla yapılır. Aparatın amacı ağırlığı ön ve arkaya eşit olarak yaymasıdır.
Snatch Grip Deadlift : Genelde el ve bar’a bağlanan bir »kanca (lifting hook) ya da bir »kayış (lifting straps) yardımı ile geniş tutuş olarak kaldırma yapılır. Bu kanca sayesinde daha fazla ağırlık kaldırabilirsiniz. Arka bacak kaslarını biraz daha fazla çalıştırır.
Deficit Deadlift : Çekiş mesafesini dahada arttırmak ve bel bölgesine konsantre olmak için ayakların altına ağırlık plakaları ya da herhangi bir yükselti konulabilir. Bel kaslarına yoğunlaşır.
Rack Pulls : Barbell’i yerden daha yüksek bir seviyeden kaldırarak yapılır. Bunu barbell’in altına plaka koyarak, squat sehpahasında ya da smith makinesinin atkılarını kullanarak yapabilirsiniz. Belde herhangi bir problem varsa hareketin mesafesini kısalttığı için tercih edilebilir.
The Hack Lift : Barbell’i önden değil arkadan kaldırmak suretiyle yapılır. Ön bacaklara yoğunlaşır. Riskli olduğunu söyleyebilirim. Rutini bozmak için kullanılabilir.
Tags: Barbell Stiff Leg Deadlift, Biceps femoris long head, bodybuilding, deadlift, deadlifts, Deficit Deadlift, Dumbbell Stiff Leg Deadlift, fitness, Gluteus maximus, Gluteus medius, Gluteus minimus, Hex Bar Deadlift, Iliocostalis, Inferior gemellus, Lattisimus Dorsi, Levator scapulae, muscle, Obturator internus, Priformis, Quadratus femoris, Quadratus lumborum, Rack Pulls, Rectus femoris, Rohomboid major, Rohomboid minor, Romanian Deadlift, Semitendinosus, Serratus posterior inferior, Serratus posterior superior, sırt, Snatch Grip Deadlift, Spinalis thoracis, Splenius capitis, Straight Leg Deadlift, sumo deadlift, Superior gemellus, Teres major, The Hack Lift, Trap Bar Deadlifts, Trapezius, Vastus lateralis, Vastus medialis, workout
@Fitnessandbeast ilginiz ve detaylı açıklamalarınız için çok teşekkür ederim, çok faydalı oldu gerçekten sağolun..
Merhaba Anonim. 5 set 12 10 8 8 6 tekrar tercih ettigimiz bir yontem degil. Tecrubelerimize gore şunlara dikkat ediyoruz. Hareket 8 tekrardan asagi olmayacak ( oda agirlik artimi yapilmis ise). 10 tekrarin son 2 tekrarda guc tukenemi ve cok guzel bir yanma hissi duyulacak. Eger programda pump amacli bir hareket yoksa mevcut uygulanan harekette 4. Set bittikten sonra ara vermeden agirlik dusurulup pump amacli maksimum tekrarli 5.set yapilacak. Bu sekilde en iyi gelisimi saglayacaksiniz. Bel agrisi problemine gelince… deadliftte agirlik artirmak profesyonelce yapilmali. Acele edilmemeli. Gunluk beslenme durumunuz idmaninizda kaldiracaginiz agirlik miktarinda onemli rol oynuyor. Bir hafta deadlift de 100 kg mı zorlanmadan kaldirirken bir sonraki hafta duzgun beslenmemisseniz tekrar sayisini tamamlayamaminiz kacinilmaz. Hal boyleyken yapilacak en iyi sey acele etmemek olacak. Iki program ayni agirlik. Bir program agirlik artirimi uygulayin. Konu bel ise bu agirlik artirim miktari 5 kg mi gecmemeli.
Merhabalar.. Deadlift hareketini gerçekten severek yapıyorum ancak tekrar sayılarında arada kalıyorum.. Örneğin son çalışmamda 5 x 12 / 10 / 8 / 8 / 6 şeklinde yaptım ve biraz zorladım da, 3-4 gün bel ağrısı çektim.. Bazı kaynaklar çok efektif bir hareket olduğu için 1 set 5 tekrarın bile yeterli olacağını söylüyorlar.. Siz de 4 set 10 tekrar uygun olabilir demişsiniz.. Gerçekten çok tekrar yapılmalı mı, haliyle düşük ağırlık.. Egzersiz formumda da problem yok ancak belimi çok zorlamaktan da korkuyorum açıkçası..
on numara bir egzersiz. tüm vücudu çalıştıran ender hareketlerden. anlatım için teşekkürler hocam