Burpee Hareketi | Nasıl Yapılır? | Nereyi Çalıştırır?
Burpee Nedir?
Burpees – Burpee hareketi çömelme hareketi, şınav ve dikey sıçramayı hızlıca, birbiri ardına sıralamayı içermektedir. Kendisini keşfeden ve çeviklik, koordinasyon ve formdalık için bir test tasarlamak isteyen Amerikalı psikolog Royal H. Burpee’den sonra bu ismi almıştır.
Sonrasında Ordu ve Donanma tarafından İkinci Dünya Şavaşı için askerlerin formdalıklarını değerlendirme aracı olarak uyarlanmıştır. Günümüzde askeriye bu egzersizi basit ama etkili bir kondisyon egzersizi olarak görmektedir.
Burpees Hareketi Nasıl Yapılır?
-
Dik durun. Squat pozisyonuna eğilerek ellerinizi vücudunuzun önünde yere koyun.
-
Ayaklarınızı arkaya savurarak sınav pozisyonuna geçin ve hiç beklemeden göğsünüzü yere değdirin.
-
Göğsünüzü kaldırıp yükseldikten hemen sonra ayaklarınızı squat pozisyonuna geri çekin.
-
Hiç beklemeden kollar yukarıda, zıplayabildiğiniz kadar yükseğe zıplayın ve bekleme yapmadan başlangıç pozisyonundan devam edin.
-
Bu egzersiz için tek set maksimum tekrar uygun olacaktır.
Ek olarak bu egzersiz müthiş bir efor harcamanıza neden olacak, hem bacak, kalça, göğüs, omuz kaslarınız çalışırken hem de deli gibi yağ yakmanızı sağlayacaktır.
Uzaktan bakınca kolay gözükebilir, ilk on tekrarın sonunda alnınızdan ter damlacıkları akmaya başlayacaktır. Yirmi beşinci tekrardan sonra kalbiniz güm güm güm atmaya başlar. Vücut ağırlığı ile kardiyo yapmak yani Burpees egzersizi işte o an aklınıza kazınır.
İyi yanı şudur. Bu egzersizi yapmak için salona gitmenize gerek yok. Salona gidemediğiniz günler evde sadece 100 tekrar uygularsanız o günün ağırlık idmanını yapmış üstüne kardiyo da gerekli kalorileri yakmış olursunuz.
Nefes konusu ise tekrar sayısında büyük önem arz etmekte. Kendim yaparken şınav pozisyonunu orjin almaktayım. Nefes verişim şınavda itiş anında olur. Kendiniz denerken şınavda itiş ya da yukarıya sıçrayış olarak ayarlayabilirsiniz. Nefes kontrolü sağlandığında emin olun hatrı sayılır bir tekrar sayısı artışı olacaktır.
Burpees Hareketi Nereyi Çalıştırır?
-
Göğüs – Pectoralis major : Şınav esnasında vücudu yukarı iterken çalışır.
-
Arka kol – Triceps : Şınav esnasında çalışır.
-
Omuz – Deltoids : Şınav esnasında vücudu itiş anında ve yukarı zıplarken kolları yukarı kaldırma anında çalışır.
-
Ön bacak – Quadriceps : Yukarı zıplama anında çalışır.
-
Arka bacak – Hamstrings : Şınav pozisyonu bitiminde ayakları öne çekerken çalışır.
-
Kalça – Glutes : Egzersizin tamamında çalışır.
-
Baldır – Calves – Calfs : Zıplama esnasında çalışır.