BCAA Nedir? | Nasıl Kullanılır? | Faydaları ve Zararları

BCAA Nedir? | Nasıl Kullanılır? | Faydaları ve Zararları

BCAA Nedir? | Nasıl Kullanılır? | Faydaları ve Zararları

 

 

BCAA NEDİR?

9 esansiyel amino asitten 3’ünü kapsar. Bu amino asitler lösin, izolösin ve valin’dir. Esansiyel amino asitler vücutta sentezlenmezler ve dışarıdan alınmaları gerekir.

BCAA’lara (Türkçesi dal zincirli amino asitler) ismini veren ve onları diğer amino asitlerden ayıran moleküler yapılarıdır. Bu 3 amino asit kas büyümesi ve toparlanmasında anahtar konumundadır.

BCAA’lar 20 amino asidin 3 tanesi olmasına rağmen kaslarımızdaki amino asitlerin 3’de 1’i BCAA’dır. Protein içeren gıdalar ve özellikle de tavuk, biftek, somon, yumurta ve whey proteininde bulunur.

BCAA ne işe yarar?

Amino asitlerin büyük bölümü karaciğerde metabolize edilirken BCAA’lar büyük oranda kas dokusunda metabolize edilir. Yani kaslarımız bu amino asitleri kullanarak enerji yani ATP üretebilir. BCAA’lardan lösin kas protein sentezini başlatmak için en önemli amino asittir.

BCAA Faydaları

– BCAA’lar (daha doğrusu lösin) kas protein sentezini başlatır. Kas protein sentezi yeni kas dokusu yapımı için yani kasların büyümesi için gereklidir. Kısacası vücut geliştirme sporunun belki de en önemli şartıdır.

– BCAA’lar çalışma yapılmadığı zaman dahi kas protein sentezini tetikler. Mesela sakatlık dönemlerinde kas kaybını azaltır.

– BCAA’lar yağ yakımını hızlandırır ve destekler. Araştırmalara göre diyetinde daha fazla BCAA olan kişilerin vücutları daha az yağlı. Bilim adamlarına göre lösin enerji harcamasını yükseltirken izolösin ise glikoz toleransını arttırıyor. Böylece enerji için daha fazla yağ yakılıyor.

– BCAA’lar zayıflama diyetleri sırasında kas kaybını azaltır. Yağ kaybını da hızlandırdığını düşünürsek, zayıflama diyeti yapan kişilerin BCAA supplementleri kullanması çok akıllıca bir seçenek olacaktır.

– BCAA’lar çalışma öncesi alındığında testosterone seviyesini yükseltip, kas yıkıcı bir hormon olan cortisol seviyesini düşürür. Normalde çalışmadan sonra testosterone seviyesi hızla düşerken, spordan önce BCAA alanlarda bu seviye birkaç saat boyunca düşmeden aynı kalıyor.

– BCAA’lar insulin hassasiyetini arttırır. Böylece insulinin vücuttaki etkisi korunur. Bu da daha kolay yağ kaybı ve kas yapımıyla sonuçlanır.

– BCAA’lar uzun süreli aktivite ve sporlarda dayanıklılığı arttırır. BCAA’lar kaslar tarafından enerji olarak kullanılır. Böylece kaslar daha fazla enerji deposuna sahip olur. Ayrıca BCAA’ların bu özelliği sayesinde kaslarda bulunan glikojen daha ağır aktiviteler için saklanır. Bu şekilde hem daha çok yağ yakarsınız hem de glikojen depolarınızı korumuş olursunuz.

– BCAA’lar çalışmadan bir süre sonra ortaya çıkan ve “Gecikmeli Kas Ağrısı” adı verilen kas ağrısını azaltır veya engeller. Yapılan araştırmalara göre vücut ağırlığı başına 100 mg BCAA alan kişilerde DOMS (Gecikmeli Kas Ağrısı) semptomları daha hafif geçiyor.

– BCAA’lar uzun süreli egzersizlerde kas kaybını engeller. Mesela maraton gibi çok uzun süren aktivitelerde kas yıkımı başlar ve kas kaybı oluşur. BCAA’lar bu kas kaybını engeller.

– BCAA’lar çalışma sırasında yorgunluğu azaltır. Ağırlık çalışırken veya spor yaparken triptofan isimli amino asit beyine ulaşır ve serotonin hormonu salgılanmasına ve bu da yorgunluğa neden olur. BCAA’lar, özellikle de valin, triptofanı engelleyerek serotonin salgılanmasına engel olur ve böylece daha az yorulursunuz.

– BCAA’lar doktorlar tarafından karaciğer hastalıklarını tedavi etmede, yaşlanmaya bağlı kas kaybını azaltmada ve kanser hastalarında ölüm oranını azaltmada kullanılır. BCAA’lar yeni mitokondriya oluşturdukları için anti-aging (yaşlanmayı geciktirici) etkiye sahiptir.

Whey mi BCAA Mı?

BCAA’ların faydalarına rağmen bazı insanlar whey proteininin BC AA’lar açısından çok zengin olduğunu ve ayrıca BC AA almaya gerek olmadığını, bunun çok pahalıya mal olacağını iddia ediyor.

Ama bu yanlış bir düşünce. Çünkü whey proteini içindeki BCAA’lar diğer amino asitlere peptit bağlarıyla bağlı. Ve o yüzden öncelikle sindirilmeleri gerekiyor. Whey proteini çok hızlı sindirilen bir protein olsa da amino asitlerin kana karışması zaman alıyor.

BCAA suplementleri ise serbest formda. Yani sindirilmeden direk olarak kana karışıyorlar ve BCAA seviyesini yükseltiyorlar. Bu çalışma öncesi ve çalışma sırasında kas yıkımını azaltmak ve kas protein sentezini başlatmak için hayati öneme sahip.

Ayrıca BCAA ve whey proteinini beraber almak kas büyümesini ve kuvvet artışını hızlandırıyor. Bir araştırmada 16 sporcu iki gruba ayrıldı. Bir gruba 40 gr whey, diğer gruba ise 40 gr. whey + BCAA verildi. Ve 10 hafta sonra whey+bcaa alan sporcularda kas ve kuvvet artışının önemli oranda daha fazla olduğu görüldü.

O yüzden whey ve BCAA’ları beraber almanı performans artışı açısından daha iyi olur.

BCAA Kullanımı

Satın alacağınız BCAA supplementinin lösin oranının 2:1:1 veya 4:1:1 olmasına dikkat edin. BCAA supplementini aşağıdaki dozajda kullanabilirsiniz:

70 kilo ve üzeri: 10 gr. (çalışma öncesi ve sonrası)

70 kilo altı: 5 gr. (çalışma öncesi ve sonrası)

 

BCAA Yan Etkileri

BCAA supplementlerinin bilinen bir yan etkisi yoktur.

About The Author
- Yönetim.
Abonelik
Bildir
guest

3 Yorum
En yeni
En eski Beğenilen
Inline Feedbacks
View all comments
Ozgun

Fitness dergisi BCAA faydaları hakkında benzer şeyleri yazmıştı, tebrikler.

Last edited 2 yıl önce by Ozgun
Ozgun

teşekkürler

Last edited 2 yıl önce by Ozgun
Haktan

Çok faydalı ve öğretici oldu çok teşekkürler